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LGA advice note - European Court of Justice ruling in 

Hemming v. Westminster case 

December 2016 

 
Purpose 
This note provides advice to LGA members on the issue of licence fees, following 

the recent European Court of Justice (ECJ) ruling in the Hemming v. Westminster 

case relating to licensing fees for sex establishments. The case relates to the 

correct interpretation of the 2006 EU Services Directive, which is applied in the 

UK by the Provision of Services Regulations 2009. However, the Directive does 

not apply to taxis or gambling activities. 

 
Background 
In April 2015, the Supreme Court ruled in favour of Westminster City Council in a 

long running dispute relating to the licence fees charged to a group of sex 

establishments in Westminster. The Supreme Court overturned an earlier Court of 

Appeal ruling by concluding that the Services Directive 2006 does not prevent 

licensing authorities from charging fees that are proportionate to the cost of 

administering and enforcing the relevant licensing framework, to those who 

receive licences. 

 

However, the Supreme Court sought an opinion from the ECJ regarding how such 

fees should be levied. It identified two different approaches to charging fees: 

 Whereby a council charged a fee upon application (covering the costs of 
authorisation procedures) and a subsequent fee to successful applicants 
(covering the cost of administering and enforcing the framework) - the 
‘type A’ approach, or 
 

 Where a council charged a single fee on application covering all costs, on 
the basis that the relevant proportion of the fee would be refunded to 
unsuccessful applicants – the ‘type B’ approach. 

 

The Supreme Court found the type A approach of charging two fees is 

permissible under the Services Directive but considered that the type B approach 

of charging a single fee was more problematic. 

 

European Court of Justice Ruling - implications 

The ECJ published its ruling on the issue on 16 November 2016, following an 

earlier opinion by the Advocate General in July 2016. 

 

It is important to note that the ruling of the ECJ applies solely to the issue that 

was referred to it, that is whether a type B approach to fee setting is compatible 

with the Services Directive. 

 

The ECJ ruled that the type B approach of fee setting is not compatible with the 

Services Directive, arguing that the Directive ‘precludes the requirement for the 

payment of a fee, at the time of submitting an application for the grant or renewal 

of a authorisation, part of which corresponds to the costs relating to the 

management and enforcement of the authorisation scheme concerned, even if 

that part is refundable if that application is refused.’ 
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Therefore, licensing authorities will need to amend their fee structures to 

ensure that application fees relate solely to the cost of authorisation 

procedures (ie, the costs associated with reviewing an application and granting / 

refusing a licence). Under the type A approach, on which the Supreme Court 

ruling still holds, successful licence applicants should subsequently be 

charged an additional fee relating to the costs of administering and enforcing 

the relevant licensing framework.  

 

It is worth noting on this point that the Supreme Court view – which again still 

holds – was that there is nothing to stop licensing authorities making the payment 

of such a fee a condition of holding a licence. This would mean that authorities 

could withhold a licence until payment of the relevant fee had been received: 

 

‘…nothing in article 13(2) precludes a licensing authority from charging a fee for 

the possession or retention of a licence, and making this licence conditional upon 

payment of such fee. Any such fee would however have to comply with the 

requirements, including that of proportionality, identified in section 2 of Chapter III 

and section 1 of Chapter IV. But there is no reason why it should not be set at a 

level enabling the authority to recover from licensed operators the full cost of 

running and enforcing the licensing scheme, including the costs of enforcement 

and proceedings against those operating sex establishments without licences.’ 

 

Wider issues 
The opinion of the Advocate General and the commentary contained in the 

judgement of the ECJ went beyond the specific issues that had been referred to it, 

and make further challenges on the issue of licensing fees highly likely. Of 

particular concern, both the opinion and the commentary in the ruling appeared to 

reopen the issue of whether including the costs of administering and enforcing 

licensing regimes within licence fees is compatible with the Services Directive, 

with a strong indication that the Advocate General and ECJ believed that it is not. 

While the Supreme Court’s view on this issue remains in place at the 

current time, meaning councils can continue to include these costs in their 

licence fees, it seems inevitable that there will be a further challenge on this 

issue at some point in future. 

 

Claims for restitution 
As has happened already, licensing authorities will inevitably receive claims for 

restitution following the ruling of the ECJ. Some opportunistic businesses and 

legal advisors are likely to seek reimbursement of the whole of previously paid 

type B licence fees, on the grounds that they have now been ruled incompatible 

with the Services Directive. However, the only legitimate claim for restitution from 

type B fees relates to the loss of interest that a licence holder can be deemed to 

have suffered by virtue of paying the entirety of the fee upfront, rather than the fee 

being split into two payments on application and on successfully being awarded a 

licence.  

 

Claimants should be expected to identify what they think these realistically 

minimal costs amount to. However, in order to defend these claims, councils will 

need to be able to identify the proportions of their fees that related to authorisation 

procedures and to administration and enforcement. 
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Next steps 
The LGA is holding discussions with Government about this issue, and will 

continue to emphasise the need for licensing regimes to be self-funding, a view 

which we believe Government shares. The long term outcome of this case is 

clearly closely linked to future negotiations on the terms of Britain’s exit from the 

European Union, and this will therefore be a key priority for us in our work on 

Brexit. 

 

We would be grateful if any council receiving a new challenge on licence fees and 

the issue of enforcement costs following the ECJ ruling could make us aware of 

this at rebecca.johnson@local.gov.uk   

 
 

mailto:rebecca.johnson@local.gov.uk

